În timp ce pentru mulţi dintre români ia este bluza noastră tradiţională care reprezintă portul românesc din diferite zone, pentru mulţi designeri reprezintă o sursa de inspiraţie. Chiar si marii creatori de moda, ca Yves Saint Laurent, Oscar de la Renta, Carolina Herrera, Anna Sui, au dedicat colectii intregi acestui obiect vestimentar, reinventat in diferite feluri.

Dar câţi ştiţi adevărata istorie a iei româneşti?

Artiştii populari definesc ia ca fiind o însumare de “însemne magice cusute cu grijă, care aveau menirea de a proteja purtătorul de spiritele rele”.

În ceea ce priveşte materialul din care erau confectionate, în partea de sud a ţării, iile erau ţesute din borangic. Acestea erau accesorizate cu broderii atât la gât, cât şi la mâneci cu mărgele. În zona Moldovei, se confecţionau iile brodate cu “spic”.

Culorile folosite la brodarea iei denotau statutul femeii. Astfel, cele căsătorite şi cele în vârstă purtau doar modele de croială mai modesta şi in culori mai temperate. Cele tinere, insa, purtau culori deschise şi aprinse pentru a atrage peţitorii.

Photo: Anita Bejenaru

DSC_9432_1bc DSC_9447_1 DSC_9451_1

Advertisements